Lesinformatie

Het doel bij het nemen van motorrijles is natuurlijk het halen van je motorrijbewijs. Maar dan wel zo dat je je ook veilig voelt in het verkeer en met vertrouwen de weg op gaat. Voor mij is klanttevredenheid van groot belang. Dit kan alleen als je op een professionele en correcte manier rijles hebt gehad en niet het idee hebt onnodig veel lessen te hebben moeten nemen. Om te mogen beginnen met motorrijles, moet je in het bezit zijn van een geldig theorie-certificaat Ăłf een geldig auto-rijbewijs.

De makkelijkste manier om kennis te maken met het motorrijden en mijn manier van lesgeven is het nemen van een proefles. Een proefles verplicht je tot niets. Bij de proefles gaan we, na een korte kennismaking, naar een terrein waar het rustig en veilig is. Hier leg ik je de beginselen van het motorrijden uit zoals zithouding, hoe je soepel weg kunt rijden, remt en schakelt. Alles in een ontspannen sfeer en in een voor jou prettig tempo. Een proefles kost € 35,-  en is altijd 1 op 1. Als de proefles je goed bevallen is en je besluit verder te willen dan kunnen we een volgende les inplannen.

 

Rijbewijs in verschillende categorieën

 

Check hier de mogelijkheden bij je leeftijd

  • Ben je jonger dan 20 (ouder dan 18) dan geldt voor jou categorie A1
  • Ben je tussen de 20 & 24 dan geldt voor jou categorie A2 of als je 21 jaar oud bent kun je kiezen voor categorie A met code 80. Met code 80 les je op een zware motor en als je slaagt krijg je rijbewijs A met een code 80. Deze code vervalt na 2 jaar zodat je een A rijbewijs hebt. Je hoeft dan niet opnieuw examen te doen.
  • Ben je ouder dan 24 dan geldt voor jou categorie A

Rijbewijs A1, A2 en A

Het motorrijbewijs is er in drie categorieën, een lichte categorie (A1) en een middelzware categorie (A2) en een zware categorie (A).

A1

Als je jonger bent dan 20 jaar, dan moet je beginnen met categorie A1 en moet je het examen afleggen op een lichte motor met een vermogen tot 11 kW. Als je slaagt voor een examen op een lichte motor, krijg je (ongeacht je leeftijd) een rijbewijs A1 met een beperkte bevoegdheid. Je mag dan twee jaar lang alleen rijden met een motor met een vermogen van hoogstens 11 kW. Na twee jaar mag je examen doen voor categorie A2, dit is een motor met een vermogentussen de 25 en 35 kW. Na weer 2 jaar mag je examen doen voor categorie A, dit is een motor met een vermogen meer dan 40 kW.

A2

Ben je tussen de 20 en 24 jaar dan kun je lessen op een middelzware motor met een vermogen tussen de 25 kW en 35kW. Als je hiervoor slaagt krijg je het rijbewijs A2. Na 2 jaar kun je dan opnieuw examen doen voor het A rijbewijs. Let op! Vanaf november 2017 is het mogelijk om als je 21 jaar bent te lessen op een zware motor (A categorie). Als je dan je rijbewijs haalt komt hier code 80 bij te staan. Je mag moet dan 2 jaar of tot je 24e rijden op een motor tot 35 kW maar mag daarna, zonder opnieuw examen te hoeven doen, op een zware motor rijden.

A

Ben je 24 jaar of ouder dan ga je in de regel voor het examen op een zware motor. Een zware motor moet een vermogen hebben van ten minste 50 kW of meer. Slaag je voor een examen op een zware motor, dan krijg je een rijbewijs A zonder beperkingen. Je mag daarmee direct op elke motor rijden ongeacht het vermogen.

Je motorrijbewijs haal je in 3 examens:

  • Het theorie examen (ook als je het rijbewijs B al hebt)
  • Het examen voertuigbeheersing (AVB). Download hier de pdf
  • Het examen verkeersdeelneming (AVD)

Het AVB Examen

In eerste instantie ligt de nadruk op het oefenen van de 12 bijzondere verrichtingen die je voor je eerste praktijkexamen (AVB) moet beheersen maar we gaan ook, zodra je er aan toe bent, rijden op de weg. Je vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart zodat we precies weten hoe je er voor staat. Ik ben zeer gemotiveerd om je te coachen, tijdens de les is er veel aandacht voor je vorderingen en kunnen we de lessen aanpassen aan een voor jou geschikt tempo.

Het AVD Examen

Na het behalen van je AVB volgen de lessen AVD. Hierin worden niet alleen rijtechnische zaken behandeld zoals; plaats op de weg, volgafstand, afslaan, het volgen van bochten en het in- en uitvoegen op de snelweg, maar zal er ook veel aandacht besteed worden aan; risicoherkenning, defensief rijgedrag, anticiperen en het zien en gezien worden in het verkeer. Bij alle lessen wordt vooraf besproken wat in de les de aandachtspunten zullen zijn en bespreken we achteraf wat er goed ging en verbeterd kan worden.

 

Voor meer informatie kun je altijd bellen op 020-777 67 57 of 06-245 23 610. Mail: rob@wolffson.nl

 Nu voor slechts € 25,- een itheorie_40compleet digitale theorie opleiding t.w.v. € 69,-.